Cytologia

cytologia_wiem_o_zdrowiu
  • Forum
  • Mam 25 lat i w zeszłym miesiącu zrobiłam cytologię. Oto jakie wyniki dostałam: JAKOŚĆ ROZMAZU- NADAJE SIĘ DO ODCZYTU. OBRAZ CYTOLOGICZNY NIEPRAWIDŁOWY. CZYNNIKI INFEKCYJNE. ZMIANY FLORY BAK...(więcej)
  • Hej. Najlepiej jak nie współżyje się już 48h od planowanego badania cytologicznego. Możesz mieć wtedy,że wynik prawidłowy, niczym nie zakłócony. Powodzenia ...(więcej)
  • przede wszystkim dodatkowe badania a wczesniej wizyta u ginekologa z obydwoma wynikami. będzie dobrze ...(więcej)
  • cytotyp II wskazuje wg mnie na wynik 2 - czyli wszystko ok. W normie. ...(więcej)
  • Małe krwawienie po cytologii i w trakcie jest czymś normalnym. Mnie ginekolog zawsze uprzedza podczas badania, żebym się tym nie martwiła, jak się zdarzy. Kiedyś miałam nawet taką sytuację, ...(więcej)
  • Cytologia to badanie xxx słuchaj ze boli,bo bolec nie xxx lekarz dobrze zrobi to prawie nic nie bedziesz czuła....(więcej)
  • Mozesz byc w ciazy.bole brzucha czesto oznaczaja owulacje nie sadze aby byl to wynik zlych wynikow cytologii. wez sie za leczenie tej chalmydii ...(więcej)
  • Po to istnieją skale bólu, żeby każdy pacjent mógł określić swoje własne odczucie bólu. Nie powinno się niczego nazywać bezbolesnym, bo każdy inaczej odczuwa. Mnie cytologia bolała potwo...(więcej)
  • Można i cytologię. Ja miałam zanim zaczęłam współżycie. ...(więcej)
  • ja współżyję od daaawna i mam grupę 1-szą, więc nie zawsze musi być 2...(więcej)
  • Hejka. Wyjaśnijcie mi proszę co oznaczają poszczególne grupy cytologii bo w necie jest wiele różnych informacji, ale wszystkiej jakieś nie spójne. Pozdr....(więcej)
  • Cytologię miałam robioną raz w życiu jakieś 5 lat temu, w tym czasie urodziłam dwoje dzieci 3,5 roku i 12 m-cy. Podczas ostatniej wizyty doktór stwierdziła, że nie mam nadżerki i wszystko je...(więcej)
  • mi kazała przyjść między 4 a 5 dniem po zakończonym okresie...(więcej)
  • Cytologie wykonuje się zwykle po 25 roku życia, ale zasadniczo jeśli nie rozpoczęło się współżycia nie ma takiej potrzeby. Tak dowiedziałam się kiedyś od pani ginekolog. Badanie polega na ...(więcej)
  • czy po usunięciu macicy i jajników mam wykonac cytologie?...(więcej)

Forum

Wynik cytologii (rotka)
Mam 25 lat i w zeszłym miesiącu zrobiłam cytologię. Oto jakie wyniki dostałam: JAKOŚĆ ROZMAZU- NADAJE SIĘ DO ODCZYTU. OBRAZ CYTOLOGICZNY NIEPRAWIDŁOWY. CZYNNIKI INFEKCYJNE. ZMIANY FLORY BAKTERYJNEJ. ZMIANY ODCZYNOWE ZWIĄZANE Z ZAPALENIEM. NIEPRAWIDŁOWE KOMÓRKI NABŁONKOWE. Na kolejnej stronie było: KOMÓRKI NABŁONKA WIELOWARSTWOWEGO PŁASKIEGO. ZMIANA ŚRÓDNABŁONKOWA MAŁEGO STOPNIA (LSIL) ( W TYM: HPV/DYSPLAZJA MAŁEGO STOPNIA/CIN1) GRUPA WG. PAPANICOLAOU III ZALECENIA KONTROLA PO LECZENIU UWAGI-PODEJRZENIE INFEKCJI GERDNERELLA VAG. NIE MOŻNA WYKLUCZYĆ INFEKCJI HPV. Moją prośbą jest interpretacja tych wyników, gdyż \\\"moja\\\" pani doktor, przepisała mi tylko globulki (BETADINE)2 opakowania i kazała zgłosić się za miesiąc. Jestem przerażona, ponieważ nie miałam żadnych objawów a cytologie poszłam zrobić kontrolnie- ostatnią robiłam około 3 lat temu i miałam grupę II.
(więcej...)

8
ile dni przed cytologia nie nalezy wspolzyc? (fa~a)
Hej. Najlepiej jak nie współżyje się już 48h od planowanego badania cytologicznego. Możesz mieć wtedy,że wynik prawidłowy, niczym nie zakłócony. Powodzenia
(więcej...)

2
a może ktos miał podobne przeżycie???? (miirra)
przede wszystkim dodatkowe badania a wczesniej wizyta u ginekologa z obydwoma wynikami. będzie dobrze
(więcej...)

3
Reakcja hormonalna - estrogenna - słaba (czy to źle?) (śruba)
cytotyp II wskazuje wg mnie na wynik 2 - czyli wszystko ok. W normie.
(więcej...)

2
Czy ta pomyłka może mieć wpływ na wynik cytologii? (agunia)
Małe krwawienie po cytologii i w trakcie jest czymś normalnym. Mnie ginekolog zawsze uprzedza podczas badania, żebym się tym nie martwiła, jak się zdarzy. Kiedyś miałam nawet taką sytuację, że jak po badaniu, następnego dnia dostałam lekkie plamienie nie przeszło mi już do krwawienia miesiączkowego... trwało to ładne parę dni. Jednak wszystko było w porządku. Ja mam akurat małą nadżerkę i prawdopodobnie wynikało to z tego. Też się trochę martwiłam, ale Ty, martwiąc się jeszcze bardziej tylko zwiększasz stres. Lekarz wszystko Ci powie dokładnie. Jednak wg mnie nie jest to żadna anomalia
(więcej...)

3
Co to jest cytologia (kasia)
Cytologia to badanie xxx słuchaj ze boli,bo bolec nie xxx lekarz dobrze zrobi to prawie nic nie bedziesz czuła.
(więcej...)

4
cytologia a pęknięta prezerwatywa (macioszek)
Mozesz byc w ciazy.bole brzucha czesto oznaczaja owulacje nie sadze aby byl to wynik zlych wynikow cytologii. wez sie za leczenie tej chalmydii
(więcej...)

2
Ból po cytologii (Mewka)
Po to istnieją skale bólu, żeby każdy pacjent mógł określić swoje własne odczucie bólu. Nie powinno się niczego nazywać bezbolesnym, bo każdy inaczej odczuwa. Mnie cytologia bolała potwornie i po dobie nadal boli. Nie bałam się badania, ale tak ostry i silny ból nigdy nie pozwoli się rozluźnić. Drugiego dnia od badania nadal czuję się jak zgwałcona. Nie mowiąc o traumie psychicznej. Jestem dziewicą i studentką pielęgniarstwa. Nie mam żadnych objawów chorób ginekologicznych. Poszłam na badanie, bo trzeba.
(więcej...)

9
ile lat? (Bebok)
Można i cytologię. Ja miałam zanim zaczęłam współżycie.
(więcej...)

4
czy tylko u dziewic wyjdzie grupa I? (zoska)
ja współżyję od daaawna i mam grupę 1-szą, więc nie zawsze musi być 2
(więcej...)

2
Jak jest z tymi grupami (Weronika)
Hejka. Wyjaśnijcie mi proszę co oznaczają poszczególne grupy cytologii bo w necie jest wiele różnych informacji, ale wszystkiej jakieś nie spójne. Pozdr.
(więcej...)

1
nadżerka a cytologia (ewa)
Cytologię miałam robioną raz w życiu jakieś 5 lat temu, w tym czasie urodziłam dwoje dzieci 3,5 roku i 12 m-cy. Podczas ostatniej wizyty doktór stwierdziła, że nie mam nadżerki i wszystko jest dobrze, zastanawia mnie to czy może na podstawie oględzin stwierdzić, że nie mam nadżerki. Wydaje mi się, że powinnam zrobić cytologię, ale ona jej nie zaleciała.
(więcej...)

1
w który dzień cytologia (ekonomisia)
mi kazała przyjść między 4 a 5 dniem po zakończonym okresie
(więcej...)

2
Badanie cytologiczne (Nieśmiała)
Cytologie wykonuje się zwykle po 25 roku życia, ale zasadniczo jeśli nie rozpoczęło się współżycia nie ma takiej potrzeby. Tak dowiedziałam się kiedyś od pani ginekolog. Badanie polega na pobraniu materiału z szyjki macicy za pomocą czegoś w rodzaju szczoteczki. U dziewicy można takie badanie wykonać jeśli uda się włożyć wziernik (jeśli używasz tamponów to twoja błona dziewicza powinna być na tyle rozciągnięta, że powinno się dać). Pobieranie materiału nie trwa długo, to głównie kwestia żeby lekarz mógł dobrze zobaczyć szyjkę macicy. Mnie troszkę bolało (to przez wziernik), ale trwało to może 4 sekundy, po zabraniu wziernika natychmiast przestało. Sądzę, że na razie nie musisz się tym przejmować, ale zapytaj ginekologa podczas wizyty czy powinnaś takie badanie wykonać.
(więcej...)

2
Jeżeli mam usuniętą macicę i jajniki czy powinnam wykonac cytologię? (Mary)
czy po usunięciu macicy i jajników mam wykonac cytologie?
(więcej...)

1

Dodaj nowy temat:

Tytuł:
Autor:
Wpisz poprawną odpowiedz
aby wysłać wiadomość
nosił wilk razy kilka ponieśli i...

cytologia_ciekawostki

Ciekawostki

Zdrowie

Dobre zdrowie pozwala sprawnie funkcjonować w codzienności, realizować życiowe cele, wypełniać obowiązki zawodowe, spełniać swoje pasje itp. Jednak by zdrowie dopisywało, należy o nie zadbać. Troska o zdrowie jest troską o samego siebie i wyrazem szacunku dla własnej osoby.

Czy wiesz, że...

Laktacja
Widok matki karmiącej znany jest od wieków. Niestety mało kto wie, skąd tak naprawdę bierze się mleko matki. Jest to nader skomplikowany proces i warto go zaprezentować zaczynając od strony fizjologicznej.

Polecamy

Rodzenie
Rozwiązanie ciąży, którym jest moment porodu, to często bardzo wyczekiwany dzień. W tym czasie przychodzi na świat wyczekiwane i upragnione dziecko. Jest wiele kobiet , które bardzo stresują się tym dniem, szczególnie jeśli jest to ich pierwsze dziecko. Dlatego ważną rolę w trakcie ciąży i podczas porodu odgrywa spokój.

Archiwum

Leczenie przeciwbólowe to podstawowy element opieki okołooperacyjnej, a jego skuteczność w znacznym stopniu stanowi kryterium jakości odczuwanej przez chorego. Analgetyki nieopioidowe, w tym metamizoli paracetamol, są uznanymi elementami analgezji multimodalnej w leczeniu bólu pooperacyjnego, a ich zastosowanie pozwala zmniejszyć dawki opioidów o 40% do 50%. Metamizol należy do grupy pochodnych pirazolonu, działa przeciwbólowo oraz przeciwgorączkowo i nie posiada komponenty przeciwzapalnej. Substancję metamizol sodowy zawiera np. lek o nazwie Pyralgina.