| Tytuł: | Ból po cytologii |
| Autor: | Marta 20.1.2012, 13:14 |
| Po to istnieją skale bólu, żeby każdy pacjent mógł określić swoje własne odczucie bólu. Nie powinno się niczego nazywać bezbolesnym, bo każdy inaczej odczuwa. Mnie cytologia bolała potwornie i po dobie nadal boli. Nie bałam się badania, ale tak ostry i silny ból nigdy nie pozwoli się rozluźnić. Drugiego dnia od badania nadal czuję się jak zgwałcona. Nie mowiąc o traumie psychicznej. Jestem dziewicą i studentką pielęgniarstwa. Nie mam żadnych objawów chorób ginekologicznych. Poszłam na badanie, bo trzeba. | |
Laktacja
Widok matki karmiącej znany jest od wieków. Niestety mało kto wie, skąd tak naprawdę bierze się mleko matki. Jest to nader skomplikowany proces i warto go zaprezentować zaczynając od strony fizjologicznej.
Rodzenie
Rozwiązanie ciąży, którym jest moment porodu, to często bardzo wyczekiwany dzień. W tym czasie przychodzi na świat wyczekiwane i upragnione dziecko. Jest wiele kobiet , które bardzo stresują się tym dniem, szczególnie jeśli jest to ich pierwsze dziecko. Dlatego ważną rolę w trakcie ciąży i podczas porodu odgrywa spokój.