Cytologia

cytologia_wiem_o_zdrowiu

Forum -> Co to jest cytologia

Tytuł:Co to jest cytologia
Autor:kasia
17.5.2010, 13:30
Witam Dostałam zaproszenie na bezpłatne badania profilaktyczne na cytologię. Nie miałam tego badania jeszcze nigdy w życiu, stąd pytanie : 1) Czy badanie jest bolesne ? 2)Czy jeśli nie współżyłam jeszcze, to mam wcześniej poinformować o tym lekarza? Wiem, ze to śmieszne, ale trochę się boję. Proszę o poważne odp. Z góry wielkie dzięki. Miłego dnia kasia

Autor:dora
17.5.2010, 13:31
cytologia nie boli,nie jest nie przyjemna,jak lekarz cie zagada to nawet nie wiesz kiedy to zrobi,naprawde nie ma sie czego bac,a jezeli jeszcze nie współżyłaś to zawsze dobrze uprzedzic o tym lekarza to bedzie cie traktował bardziej suptelnie,i poradz sie koleżanek,które juz byly na takiej wizycie do którego lekarza warto pójsc.I pamiętaj!TO BADANIE MOżE URATOWAć żTCIE warto je wykonywac regularnie.Wiem to z autopsji,bo miałam raka szyjki macicy,wykryty we wczesnym stadium daje gwarancje zycia,żyje mam sie dobrze i jestem szczęśliwa.dbaj o siebie,nie bój sie lekarza!!!!

Autor:natalia
18.1.2011, 19:28
Nie prawdą jest, że pobieranie wymazu do cytologii nie boli. Da się odczuć kiedy lekarz pobiera próbkę. Boli jak zastrzyk. Sama oceń czy jest to do zniesienia, czy nie. Samo badanie też nie należy do najprzyjemniejszych. Ale może to moja wina. Jestem dziewicą.

Autor:Zuza
18.2.2011, 21:41
Cytologia to badanie xxx słuchaj ze boli,bo bolec nie xxx lekarz dobrze zrobi to prawie nic nie bedziesz czuła.

Odpowiedz:

Tytuł:
Autor:
Tekst:
Wpisz poprawną odpowiedz
aby wysłać wiadomość
Co lepiej pływa: kowadło czy rekin

cytologia_ciekawostki

Ciekawostki

Zdrowie

Dobre zdrowie pozwala sprawnie funkcjonować w codzienności, realizować życiowe cele, wypełniać obowiązki zawodowe, spełniać swoje pasje itp. Jednak by zdrowie dopisywało, należy o nie zadbać. Troska o zdrowie jest troską o samego siebie i wyrazem szacunku dla własnej osoby.

Czy wiesz, że...

Laktacja
Widok matki karmiącej znany jest od wieków. Niestety mało kto wie, skąd tak naprawdę bierze się mleko matki. Jest to nader skomplikowany proces i warto go zaprezentować zaczynając od strony fizjologicznej.

Polecamy

Rodzenie
Rozwiązanie ciąży, którym jest moment porodu, to często bardzo wyczekiwany dzień. W tym czasie przychodzi na świat wyczekiwane i upragnione dziecko. Jest wiele kobiet , które bardzo stresują się tym dniem, szczególnie jeśli jest to ich pierwsze dziecko. Dlatego ważną rolę w trakcie ciąży i podczas porodu odgrywa spokój.

Archiwum

Leczenie przeciwbólowe to podstawowy element opieki okołooperacyjnej, a jego skuteczność w znacznym stopniu stanowi kryterium jakości odczuwanej przez chorego. Analgetyki nieopioidowe, w tym metamizoli paracetamol, są uznanymi elementami analgezji multimodalnej w leczeniu bólu pooperacyjnego, a ich zastosowanie pozwala zmniejszyć dawki opioidów o 40% do 50%. Metamizol należy do grupy pochodnych pirazolonu, działa przeciwbólowo oraz przeciwgorączkowo i nie posiada komponenty przeciwzapalnej. Substancję metamizol sodowy zawiera np. lek o nazwie Pyralgina.