Cytologia

cytologia_wiem_o_zdrowiu

Forum -> nadżerka a cytologia

Tytuł:nadżerka a cytologia
Autor:ewa
28.8.2011, 08:31
Cytologię miałam robioną raz w życiu jakieś 5 lat temu, w tym czasie urodziłam dwoje dzieci 3,5 roku i 12 m-cy. Podczas ostatniej wizyty doktór stwierdziła, że nie mam nadżerki i wszystko jest dobrze, zastanawia mnie to czy może na podstawie oględzin stwierdzić, że nie mam nadżerki. Wydaje mi się, że powinnam zrobić cytologię, ale ona jej nie zaleciała.

Odpowiedz:

Tytuł:
Autor:
Tekst:
Wpisz poprawną odpowiedz
aby wysłać wiadomość
Podaj najwyższy szczyt Polskich Tatr

cytologia_ciekawostki

Ciekawostki

Zdrowie

Dobre zdrowie pozwala sprawnie funkcjonować w codzienności, realizować życiowe cele, wypełniać obowiązki zawodowe, spełniać swoje pasje itp. Jednak by zdrowie dopisywało, należy o nie zadbać. Troska o zdrowie jest troską o samego siebie i wyrazem szacunku dla własnej osoby.

Czy wiesz, że...

Laktacja
Widok matki karmiącej znany jest od wieków. Niestety mało kto wie, skąd tak naprawdę bierze się mleko matki. Jest to nader skomplikowany proces i warto go zaprezentować zaczynając od strony fizjologicznej.

Polecamy

Rodzenie
Rozwiązanie ciąży, którym jest moment porodu, to często bardzo wyczekiwany dzień. W tym czasie przychodzi na świat wyczekiwane i upragnione dziecko. Jest wiele kobiet , które bardzo stresują się tym dniem, szczególnie jeśli jest to ich pierwsze dziecko. Dlatego ważną rolę w trakcie ciąży i podczas porodu odgrywa spokój.

Archiwum

Leczenie przeciwbólowe to podstawowy element opieki okołooperacyjnej, a jego skuteczność w znacznym stopniu stanowi kryterium jakości odczuwanej przez chorego. Analgetyki nieopioidowe, w tym metamizoli paracetamol, są uznanymi elementami analgezji multimodalnej w leczeniu bólu pooperacyjnego, a ich zastosowanie pozwala zmniejszyć dawki opioidów o 40% do 50%. Metamizol należy do grupy pochodnych pirazolonu, działa przeciwbólowo oraz przeciwgorączkowo i nie posiada komponenty przeciwzapalnej. Substancję metamizol sodowy zawiera np. lek o nazwie Pyralgina.