Cytologia

cytologia_wiem_o_zdrowiu

Forum -> Badanie cytologiczne

Tytuł:Badanie cytologiczne
Autor:Nieśmiała
6.9.2011, 13:41
Cześć. Może wam się będzie błachy mój problem, ale dla mnie jest to bardzo istotne. Jestem dziewicą i mam 20 lat i nigdy nie byłam na takim badaniu. Zresztą nigdy się tym szczególnie nie interesowałam. Proszę powiedzcie mi czy cytologia jest bolesna, ile może trwać a w szczególności na czym ona polega? A może dziewice nie mogą być poddawane temu badaniu? Będę dozgonnie wdzięczna za jakiekolwiek wiadomości i porady. Pozdrawiam.

Tytuł:Badanie cytologiczne
Autor:Riva
16.9.2011, 22:23
Cytologie wykonuje się zwykle po 25 roku życia, ale zasadniczo jeśli nie rozpoczęło się współżycia nie ma takiej potrzeby. Tak dowiedziałam się kiedyś od pani ginekolog. Badanie polega na pobraniu materiału z szyjki macicy za pomocą czegoś w rodzaju szczoteczki. U dziewicy można takie badanie wykonać jeśli uda się włożyć wziernik (jeśli używasz tamponów to twoja błona dziewicza powinna być na tyle rozciągnięta, że powinno się dać). Pobieranie materiału nie trwa długo, to głównie kwestia żeby lekarz mógł dobrze zobaczyć szyjkę macicy. Mnie troszkę bolało (to przez wziernik), ale trwało to może 4 sekundy, po zabraniu wziernika natychmiast przestało. Sądzę, że na razie nie musisz się tym przejmować, ale zapytaj ginekologa podczas wizyty czy powinnaś takie badanie wykonać.

Odpowiedz:

Tytuł:
Autor:
Tekst:
Wpisz poprawną odpowiedz
aby wysłać wiadomość
Jakiego koloru jest zielona piłka?

cytologia_ciekawostki

Ciekawostki

Zdrowie

Dobre zdrowie pozwala sprawnie funkcjonować w codzienności, realizować życiowe cele, wypełniać obowiązki zawodowe, spełniać swoje pasje itp. Jednak by zdrowie dopisywało, należy o nie zadbać. Troska o zdrowie jest troską o samego siebie i wyrazem szacunku dla własnej osoby.

Czy wiesz, że...

Laktacja
Widok matki karmiącej znany jest od wieków. Niestety mało kto wie, skąd tak naprawdę bierze się mleko matki. Jest to nader skomplikowany proces i warto go zaprezentować zaczynając od strony fizjologicznej.

Polecamy

Rodzenie
Rozwiązanie ciąży, którym jest moment porodu, to często bardzo wyczekiwany dzień. W tym czasie przychodzi na świat wyczekiwane i upragnione dziecko. Jest wiele kobiet , które bardzo stresują się tym dniem, szczególnie jeśli jest to ich pierwsze dziecko. Dlatego ważną rolę w trakcie ciąży i podczas porodu odgrywa spokój.

Archiwum

Leczenie przeciwbólowe to podstawowy element opieki okołooperacyjnej, a jego skuteczność w znacznym stopniu stanowi kryterium jakości odczuwanej przez chorego. Analgetyki nieopioidowe, w tym metamizoli paracetamol, są uznanymi elementami analgezji multimodalnej w leczeniu bólu pooperacyjnego, a ich zastosowanie pozwala zmniejszyć dawki opioidów o 40% do 50%. Metamizol należy do grupy pochodnych pirazolonu, działa przeciwbólowo oraz przeciwgorączkowo i nie posiada komponenty przeciwzapalnej. Substancję metamizol sodowy zawiera np. lek o nazwie Pyralgina.