| Tytuł: | wyniki cytologii czy ktos mógłby pomoc? |
| Autor: | rotka 12.5.2010, 04:52 |
| kilka dni temu otrzymalam wyniki cytologii(wpisuje te ktore mi zaznaczone na druku): jakość rozmazu: - rozmaz niezadawalający - duży odczyn zapalny ogólna ocena rozmazu: - zmiany zapalene i odczynowe zmiany infekcyjne i odczynowe: -infekcja -niespecyficzna flora bakteryjna zmiany w komórkach nabłonka płaskiego - nietypowe komórki nabłonka płaskiego o nieokreslonym znaczeniu - Ascus zalecenia: powtórne badanie cytologiczne po leczeniu przeciwzapalnym w badaniu nieokreśony grupy.. a ja juz umieram ze strachu, dodatkowo dostalam skierowanie na kalposkopie. ale wszystko dopiero za 1,5 miesiaca, od dwóch dni biore sterovag, kuracja 6 dniowa.. | |
| Tytuł: | Wynik cytologii |
| Autor: | bacha 12.5.2010, 04:52 |
| masz silny stan zapalny, ktory mogl wplynac na ocene cytologii. Przeleczysz sie, zrobisz kolposkopie i powtorzysz cytologie i powinno byc ok. Nie powinnas sie z gory denerwowac, bo to bedzie tylko na niekorzysc dla Twojego zdrowia. w miedzyczasie mozesz lykac 'LaciBios femina'. Sa to paleczki kwasu mlekowego, ktore wplywaja na dobra flore bakteryjna znajdujaca sie w pochwie, a tym samym zapobiegaja nawrotom infekcji. Jedz tez duzo jogurtow naturalnych. | |
| Autor: | rotka 12.5.2010, 04:52 |
| jeszcze dodam, że cytologie robiłam w 23 dniu cyklu... lekarz przy badaniu mowil, ze moze wyjsc wynik niemiarodajny, ale z tego co tu czytam na forum to na temat dnia cyklu w którm powinno sie robic badania zdania sa mocno podzielone... nie wiem skad ta infekcja moze byc w sumie moze piec razy współżylam w życiu z mężczyzną. i ostatni raz bardzo dawno temu, nie używam tamponów... na wyniku nie zaznaczono mi bakterii, drożdży, nie stwierdzono cech infekcji hpv'em... niepokoje sie i najgorsze jest to, że aby cos sie wyjaśnilo musze czekac tyle czasu ale bardzo dziekuje za odpowiedź. moze jeszcze dzisiaj skocze do jakiejs apteki całodobowej po ten lek.. | |
| Autor: | 12.5.2010, 04:52 |
| a jeszcze mam pytanie: czy jesli na druku jest tez czesc dotycząca infekcji i zmian odczynowych: gdzie sa do zaznaczenia takie pozycje jak:trichomonas vaginales, niespecyficzna flora bakteryjna, infekcja wirusem herpes, bacterial vaginosis, drozdżaki, actinomyces, inne...., to oznacza to, że w polączeniu z cytologią zostalo przeprowadzone badanie rozmazu mikrobiologicznego pochwy? | |
| Autor: | gab iii 12.5.2010, 04:52 |
| nie martw sie na zapas. Ja też miałam to co ty czyli stan zapalny obfitą florę bakteryjną oraz ASCUS. Też nie wiedziałam skąd to się wzieło bo nie współżyłam. Tylko że mi przy tym wszystkim dano grupę II. Wydaje mi się że Tobie nie określili grupy ponieważ jak zresztą stwierdzono rozmaz był niezadawalający. Mi po ok miesięcznej kuracji globulkami w cytologii zrobionej po 3 miesiacach stwierdzono że Ascus zniknąl pozostał stan zapalny czyli ciagle grupa II. Lekarz powiedział że jest ok. | |
| Autor: | 31.10.2010, 18:30 |
| agc nos | |
| Autor: | Anka 27.5.2011, 13:43 |
| Ostatnio robiłam badanie cytologiczne i okazało się, że mam nadżerkę 2 stopnia. Strasznie się zmartwiłam i zaczęłam szukać informacji po necie. Znalazłam taką stronę nadzerka.com.pl, może komuś pomoże. Dlatego polecam każdej kobiecie robić to badanie przynajmniej raz na dwa lata, aby ustrzec się przed różnymi schorzeniami. | |
| Autor: | skyonearth 22.7.2011, 23:06 |
| Mam 25 lat i w zeszłym miesiącu zrobiłam cytologię. Oto jakie wyniki dostałam: JAKOŚĆ ROZMAZU- NADAJE SIĘ DO ODCZYTU. OBRAZ CYTOLOGICZNY NIEPRAWIDŁOWY. CZYNNIKI INFEKCYJNE. ZMIANY FLORY BAKTERYJNEJ. ZMIANY ODCZYNOWE ZWIĄZANE Z ZAPALENIEM. NIEPRAWIDŁOWE KOMÓRKI NABŁONKOWE. Na kolejnej stronie było: KOMÓRKI NABŁONKA WIELOWARSTWOWEGO PŁASKIEGO. ZMIANA ŚRÓDNABŁONKOWA MAŁEGO STOPNIA (LSIL) ( W TYM: HPV/DYSPLAZJA MAŁEGO STOPNIA/CIN1) GRUPA WG. PAPANICOLAOU III ZALECENIA KONTROLA PO LECZENIU UWAGI-PODEJRZENIE INFEKCJI GERDNERELLA VAG. NIE MOŻNA WYKLUCZYĆ INFEKCJI HPV. Moją prośbą jest interpretacja tych wyników, gdyż \\\"moja\\\" pani doktor, przepisała mi tylko globulki (BETADINE)2 opakowania i kazała zgłosić się za miesiąc. Jestem przerażona, ponieważ nie miałam żadnych objawów a cytologie poszłam zrobić kontrolnie- ostatnią robiłam około 3 lat temu i miałam grupę II. | |
Laktacja
Widok matki karmiącej znany jest od wieków. Niestety mało kto wie, skąd tak naprawdę bierze się mleko matki. Jest to nader skomplikowany proces i warto go zaprezentować zaczynając od strony fizjologicznej.
Rodzenie
Rozwiązanie ciąży, którym jest moment porodu, to często bardzo wyczekiwany dzień. W tym czasie przychodzi na świat wyczekiwane i upragnione dziecko. Jest wiele kobiet , które bardzo stresują się tym dniem, szczególnie jeśli jest to ich pierwsze dziecko. Dlatego ważną rolę w trakcie ciąży i podczas porodu odgrywa spokój.